Slazené nápoje

Slazené nápoje jsou velmi nezdravou součástí pitného režimu mnoha lidí a jejich spotřeba neustále vzrůstá. S prevencí jejich konzumace je třeba začít již v raném věku. Nejlepší je prostě děti na jejich chuť vůbec nenaučit. Změna chuťových návyků u dětí začíná nenápadně přislazováním čaje cukrem a medem či vody sirupem. Děti postupně vyžadují více cukru i v běžné stravě a mají nutkavou potřebu stále něco sladkého mlsat.  Návyk bývá velmi silný a je složité se ho v průběhu života zbavit. U dětí konzumujících pravidelně slazené nápoje se častěji objevuje agresivní chování, poruchy učení a koncentrace. Stálý příjem cukru vede časem k obezitě.


Konzumace slazených nápojů je považována za rizikový faktor vzniku již zmíněné obezity, metabolického syndromu, srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku, osteoporózy, onemocnění jater a slinivky břišní. Slazené nápoje prudce zdvihají hladinu cukru v krvi. Tělo postupně ztrácí schopnost se s vysokou hladinou cukru vypořádat, dochází k inzulinové rezistenci a k cukrovce 2. typu.

Trvalý příjem cukrů narušuje rovnováhu trávení a způsobuje kvašení. Dochází k přemnožení kvasinky Candida, která je běžně přítomna v našem trávícím traktu. Přemnožení  vede k nadýmání (hlavně po jídle) a k výskytu průjmu a zácpy. Oslabení imunity související s narušením rovnováhy ve střevech může být příčinou nejrůznějších alergií a ekzémů, ale i častých banálních nachlazení. Důsledkem přemnožení kvasinky mohou být i opakované infence pohlavního a močového systému. Toxiny kvasinek zatěžují játra, následkem je chronická únava a výskyt deprese.

Do slazených nápojů se často přidává kyselina fosforečná (E338) pro typickou okyselující a štiplavou chuť. Příkladem jsou všechny druhy kolových nápojů. Nápoj je pak velice okyselující a narušuje acidobazickou tělesnou rovnováhu. K neutralizaci pH krve pak tělo používá vápník z kostí. Konzumace nápojů s kyselinou fosforečnou je přímo spojena s rizikem osteoporózy. Také dochází k dvojímu negativnímu vlivu na zuby. Sladké prostředí neprospívá sklovině, zuby se snadněji kazí a zároveň dochází k odvápňování, jako v případě kostí.

Slazeným nápojům bychom se proto měli zdaleka vyhýbat a naučit se pít obyčejnou filtrovanou vodu a rozmanité neslazené bylinkové a zelené čaje.