Základ zdraví v našich střevech

01.12.2016 22:04

Malincí obyvatelé střev jsou zapomenutým orgánem našeho těla. Mikrobiom je souhrnem miliard prospěšných i patogenních mikroorganismů, které za předpokladu, že jsou v rovnováze, našemu zdraví nejen že neškodí, ale jsou pro něj doslova nezbytné. Zdravé střevní prostředí je základem pro správné vstřebávání živin a pro dobře probíhající detoxikaci, podmínkou dobré imunity a zdravé hmotnosti a ovlivňuje dokonce naši náladu.

Co dělat, abychom co nejvíce podpořili zdravý mikrobiom:

V první řadě bychom se měli co nejlépe stravovat. Z jídelníčku vymazat nebo alespoň na minimum redukovat vysoce průmyslově upravené potraviny a dávat přednost přirozeným potravinám v dobré kvalitě ( více na http://cms.empiria-vyzivove-poradenstvi.webnode.cz/news/junk-food-nic-pro-nas/). Dobrou kvalitou myslím hlavně bio potraviny, kterým fandím a jsem toho názoru, že jsou dobrým krokem ve snaze minimalizovat konzumaci nebezpečných zbytků agrochemikálií a reziduí léčiv v běžné nebio rostlinné a živočišné produkci. 

Dále bychom měli maximálně omezit přidané cukry, které mimo jiné vedou k přemnožení patogenních mikroorganismů ve střevech(více na http://cms.empiria-vyzivove-poradenstvi.webnode.cz/news/slazene-napoje/ a http://cms.empiria-vyzivove-poradenstvi.webnode.cz/news/co-nema-misto-v-nasi-kuchyni/).

I zdravým jedincům (nejen alergickým na lepek) prospěje snížit příjem lepku, a to hlavně v potravinách z bílé mouky (více na http://cms.empiria-vyzivove-poradenstvi.webnode.cz/news/bila-mouka/).

Dobrou a rychlou práci střev podpoříme dostatečnou konzumací zeleniny a ovoce, které obsahují hodně vlákniny.

Každý den bychom měli sníst nějaké živé jídlo, mám na mysli klíčené a kvašené potraviny - klíčené luštěniny a obilí, kvašenou zeleninu (více na http://cms.empiria-vyzivove-poradenstvi.webnode.cz/news/kvasena-zelenina-pickles/), kváskový chléb, kvalitní bílý jogurt nebo fermentované sójové potraviny.

Na řadu přichází v Čechách velmi nepopulární doporučení - šetřeme alkoholem, dopřejme si ho jen příležitostně, pivo a kvalitní víno je jistě lepší volbou než tvrdý alkohol.    

Pokud to není opravdu nutné, nežádejme lékaře o antibiotika. Bohužel dnes všude slýcháme a čteme o tom, jak jsou antibiotika nadužívána, a to nejen při léčbě lidí, ale také v chovech domácích zvířat a ryb. Lékaři někdy předepisují antibiotika zbytečně i na banálnější onemocnění, která tak razantní zásah nevyžadují, s cílem vyhnout se případným komplikacím a urychlit léčbu. Výsledkem je obecně vzrůstající rezistence bakterií v přírodním prostředí. Každé jednotlivé použití antibiotik má za následek likvidaci zdravého mikrobiomu.  

Po každé antibiotické terapii je dobré věnovat pozornost prebiotikům a probiotikům. Prebiotika nejsou na rozdíl od probiotik živá. Jedná se o nestravitelné nebo obtížně stravitelné oligosacharidy obsažené hlavně v ovoci a zelenině, tedy jde hlavně o vlákninu. Díky prebiotikům mohou probiotika - prospěšné mikroorganismy ve střevech (zejména bakterie mléčného kvašení) úspěšně růst a rozmnožovat se. Probiotika dodáme tělu nejlépe formou kvašených potravin.

Co nejvíce času se pokusme trávit v přírodě. Pěstujme doma květiny a dětem dovolme doma chovat nějakého domácího mazlíčka.Také nemusíme přehnaně desinfikovat domácnost a vlastní těla antibakteriálními prostředky. I tady platí všeho s mírou, abychom prostředí kolem sebe nezbavili přirozené škály mikroorganismů, na které náš imunitní systém musí být zvyklý, aby obstál. 

Velkým nepřítelem pro naše střeva je chronický stres. Krátkodobý stres je pozitivní proces, který v určitých situacích (např.tygr na stromě nad naší hlavou) vyprovokuje rychlou akci, která nám umožní zachránit si kůži (uteč co nejrychleji, nebo aktivizuj všechny své síly a bojuj). V těchto situacích trávení není prioritou a místo střev jsou krví zásobeny důležité orgány pro rychlou reakci. Při dlouhodobém chronickém stresu, který ohrožuje naše zdraví, je ale trvale sníženo prokrvování střev a vylučování trávících šťáv se všemi negativními zdravotními důsledky. 

Diskusní téma: Základ zdraví v našich útrobách

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek