Archiv článků

Dýňový krém s kokosovým mlékem a zázvorem

Dýňový krém s kokosovým mlékem a zázvorem (ENG below) Potřebujeme (6 porcí): 1200 g dýňové dužiny (muškátová, máslová nebo hokaido) 750 ml vody 400 ml 60 % kokosového mléka 25 g čerstvého nastrouhaného zázvoru 3 lžíce lahůdkového sušeného droždí 2 lžíce citrónové šťávy Sůl, černý...
Celý článek

Kvašený květák s mrkví a cibulí

Kvašený květák, mrkev a cibule (ENG below) Dnes mám pro vás další jednoduchý recept na probiotickou pochoutku plnou vitamínů, minerálů, enzymů a dalších postbiotik vytvořených bakteriemi mléčného kvašení v průběhu fermentace. Podpoří zdraví střev i imunitní systém. Květák omyjeme a rozdělíme na...
Celý článek

Špenátová polévka se slaninou

Špenátová polévka se slaninou (ENG below) Na 2 litry polévky potřebujeme: 800 g mraženého špenátu 6 středně větších brambor 250 ml řeckého jogurtu (10 % tuku) 4 polévkové lžíce lahůdkového sušeného droždí 1 polévková lžíce ume octa 8–10 stroužků česneku 1 čajovou lžičku celého kmínu Mletý...
Celý článek

Quinoový salát

Quinoový salát (ENG below) Quinou (merlík chilský) jsem poprvé ochutnala před lety v Peru. První balíček této bezlepkové pseudoobiloviny jsem si domů přivezla právě odtud. Až poté jsem zjistila, že se dá koupit i u nás. Od té doby tuto nutričně bohatou potravinu, které si cenili už staří...
Celý článek

Kváskové čokoládové muffiny ze špaldové mouky

Kváskové čokoládové muffiny ze špaldové mouky (ENG below) Milovníci vysokoprocentní čokolády s přirozenou chutí ovoce tento dezert jistě ocení. Chuť kvalitního kakaa není potlačena cukrem. Dezert je doslazen pouze čekankovým sirupem na bázi vlákniny inulin, který není zdrojem energie pro nás,...
Celý článek

Čočka s provensálským kořením a balkánským sýrem

Čočka s provensálským kořením a balkánským sýrem (ENG below) Víte, jak správně připravit čočku? Nejdůležitější je dlouhé namáčení, nejlépe do naklíčení. Semínka se odemknou, budou lépe stravitelná a živiny v nich budou daleko více využitelné. Více v mém článku na...
Celý článek

Kokosky

Kokosky – super jednoduchý, rychlý a zdravý dezert (ENG below) Potřebujeme: 200 g bio strouhaného kokosu (musí být kvalitní a čerstvý, jinak kokosky budou suché) 5 bílků Špetku soli Vanilku Čekankový sirup, stévii, nebo Erythritol na oslazení podle chuti (kokos je sladký, proto nemusíme...
Celý článek

Kváskový špaldový mazanec

Kváskový mazanec z celozrnné špaldové mouky (ENG below) Na těsto potřebujeme: 400 g špaldového kvásku (ke 40 g klasického žitného kvásku přidáme 1. den 90 g špaldové mouky a 90 g vlažné vody, 2. den kvásek opět přikrmíme 90 g špaldové mouky a 90 ml vlažné vody, tak kvásek převedeme na...
Celý článek

Restovaný celer - super příloha třeba k pečenému kuřátku

Restovaný celer – super příloha třeba k pečenému kuřátku (ENG below) Na 4 porce potřebujeme: 800 g oloupaného celeru (bulva) 200 g cibule Polévková lžíce ghí Polévková lžíce kremžské hořčice 6 větších stroužků česneku Sůl, černý pepř a kayenský pepř Pořádně nahřejeme velkou pánev (aby...
Celý článek

Smoothie pro dobrou imunitu

Smoothie pro dobrou imunitu: zdroj protizánětlivých omega-3 mastných kyselin, probiotických bakterií a vitamínu C  (ENG below) Na 2 porce potřebujeme: 250 ml konopného mléka a 1 čajovou lžičku chia semínek – rostlinný zdroj omega-3 250 ml kravského kefíru – zdroj probiotik pro zdravá...
Celý článek