Archiv článků

13.10.2016 19:13
Dnes bude řeč o rakytníku řešetlákovém, o šípcích a o bezinkách. Teď v říjnu je ten pravý čas vyrazit na toto "ovoce" do přírody. Nejlepší je sběr spojit s nějakým pěkným výletem. Trocha času na sběr a zpracování se určitě vyplatí, protože získáme plody čerstvé, zralé, které nikdo dlouho...
25.08.2016 20:27
Smoothie - nyní velmi moderní anglický název mixovaného nápoje, jehož základem je čerstvé (případně mražené) ovoce a zelenina. Rychle se zažil a k dostání je naštěstí už na mnoha místech. Je vhodný jako rychlá snídaně, pro ty, kterým syrové ovoce a zelenina nedělá problém na lačný...
17.07.2016 20:37
Omega-6 a Omega-3 jsou tzv. polynenasycené mastné kyseliny. Polynenasycené se jim říká proto, že z chemického hlediska mají v uhlíkovém řetězci dvě a více dvojných vazeb. Omega-6 linolová a Omega-3 alfa-linolenová kyselina patří do skupiny esenciálních mastných kyselin, to...
07.06.2016 21:05
Len se v Čechách tradičně pěstoval od dávných dob. Používal se na výrobu plátna a z jeho hnědých nebo zlatavých semínek se lisoval olej. Semínko bylo ceněno pro řadu léčivých účinků. Na nějaký čas se na tuto zdravou plodinu pozapomnělo, ale dnes se opět do kuchyní vrací a je všestranně...
18.04.2016 16:21
K napsání několika podnětů k veganství mě motivovaly dotazy mých známých. Jejich téměř dospělé děti začaly v poslední době víceméně koketovat s tímto výživovým směrem. Pro rodiče to byla nepříjemná novina spojená s řadou obav o jejich zdraví.Na wikipedii se...
15.03.2016 20:12
Už jste se jistě setkali s reklamou na laktobacily a probiotika. Ať už ve spojení s "živými" mléčnými výrobky nebo v lékárně, kde je nabízí ve formě kapslí jako pomoc při antibiotické léčbě. Víte, jak si probiotika jednoduše pěstovat doma a mít je denně po ruce jako součást běžného...
25.02.2016 15:36
Do naší kuchyně se snažím nakupovat vesměs potraviny minimálně zpracované, přirozené, pokud možno v bio kvalitě. Najít spolehlivé dodavatele těchto dobrot nebylo úplně jednoduché a samozřejmě to nějaký čas trvalo. Myslím, že dnes mám zásobování domácnosti dovedeno téměř k dokonalosti pokud jde o...
27.01.2016 17:27
Vznik pojmu junk food se datuje víceméně do druhé poloviny 20. století v USA po rozvinutí řetězců s rychlým občerstvením (více Andrew F. Smith - Encyclopedia of Junk Food and Fast Food, 2000). V anglicko-českém slovníku najdeme jako první význam slova junk...
19.01.2016 00:00
Můj talíř (MyPlate) vznikl v USA, kde před několika lety nahradil zastaralou potravinovou pyramidu. V USA začal být velmi propagován, jeho velkým příznivcem je například Michelle Obama. Postupně je přijímán i v ostatních zemích. Než se vrhneme na jeho popis, podívejme se krátce...
17.01.2016 19:37
Máme nové facebookové stránky!!
Záznamy: 11 - 20 ze 26
<< 1 | 2 | 3 >>