Archiv článků

Kaštanové košíčky s koriandrem

Kaštanové košíčky s koriandrem (ENG beloe) Potřebujeme: hrnek (250 ml) mandlové mouky 2 polévkové lžíce mouky z jedlých kaštanů (použila jsem značku Adveni Medical) 3 polévkové lžíce Tahini pasty ze sezamových semínek 1 polévkovou lžíci mandlového másla 2 polévkové lžíce...
Celý článek

Banánový kváskový chléb

Banánový kváskový chléb (ENG below) 4 hodně zralé větší banány 2 celá vejce 200 g špaldového kvásku (jako základ použijeme 20 g žitného kvásku, který přikrmujeme 2 dny 45 g špaldové mouky a 45 ml vlažné vody) 150 g špaldové celozrnné jemně mleté mouky 50 g mandlové mouky 90 g přepuštěného...
Celý článek

Kváskový chléb

Můj nepřekonatelný kváskový chléb Základem je celozrnná žitná a špaldová mouka mletá mlýnskými kameny (používám vynikající mouku z kamenného mlýna farmy Krišnův dvůr - krisnuvdvur.cz), žitný kvásek, voda, sůl a kmín. Použiji: 280 g celozrnné žitné mouky 280 g celozrnná špaldové mouky (pokud...
Celý článek

Květákové curry

Květákové curry (ENG below) Na 4 porce potřebujete: 1 květák 2 velké mrkve 2 velké brambory 350 g mraženého mladého hrášku 1 větší cibule 1 bio uzený tempeh 1 polévková lžíce kokosového tuku 400 ml kokosového mléka 2 čajové lžíce koření curry masala 1 kávová lžička římského kmínu ½...
Celý článek

Kváskové pečení - 30.11.2019

Kváskové pečení Proč dávat přednost celozrnnému kváskovému pečivu. Postup správné přípravy kvásku z žitné mouky. Vhodné chlebové ingredience. Ověřený recept na vynikající chléb. Jakou domácí pekárnu si pořídit. Ochutnávka chleba. Pár předvánočních tipů na přípravu cukroví bez...
Celý článek

Bílkoviny - základní stavební látka - 15.11.2019

Bílkoviny - základní stavební látka   Rostlinné a živočišné zdroje bílkovin. Co je to komplexní spektrum aminokyselin. Metabolismus bílkovin a jejich ideální množství v jídelníčku. Bílkoviny a sport. Jak správně vařit luštěniny, připravovat ryby a vývary z...
Celý článek

Sacharidy a tuky - zdroj energie - 1.11.2019

Sacharidy a tuky - zdroj energie    Komplexní a jednoduché sacharidy. Pozor na přidané cukry a fruktózu. Glykemický index sacharidů, inzulinová rezistence a civilizační choroby. Tuky zdravé a rafinované, se středně dlouhým a dlouhým řetězcem, nasycené a nenasycené. Esenciální mastné...
Celý článek

Zdravá výživa od A do Z - 19.10. 2019

Zdravá výživa od A do Z Chutné, snadno pochopitelné a zvládnutelné zdravé stravování v každodenním životě. Sestavení zdravého talíře bez složitých omezení a bez počítání kalorií. Zdravé jídlo versus terapeutické diety. Jaké sacharidy, tuky a bílkoviny vybírat. Kolikrát denně a kdy jíst,...
Celý článek