Archiv článků

Junk food - nic pro nás!

Vznik pojmu junk food se datuje víceméně do druhé poloviny 20. století v USA po rozvinutí řetězců s rychlým občerstvením (více Andrew F. Smith - Encyclopedia of Junk Food and Fast Food, 2000). V anglicko-českém slovníku najdeme jako první význam slova junk...
Celý článek

Můj talíř

Můj talíř (MyPlate) vznikl v USA, kde před několika lety nahradil zastaralou potravinovou pyramidu. V USA začal být velmi propagován, jeho velkým příznivcem je například Michelle Obama. Postupně je přijímán i v ostatních zemích. Než se vrhneme na jeho popis, podívejme se krátce...
Celý článek

Bílá mouka

Bílá mouka, především pšeničná, se stala základem stravování mnoha lidí. Je většinou součástí snídaní a svačin v podobě pečiva - rohlíků, vek, baget, chleba a sladkých koláčů. Často je z ní připravená příloha obědů a večeří v podobě těstovin, noků a tradičních českých knedlíků. Někdy je používaná i...
Celý článek

Éčka v potravinách

Tak zvaná "éčka" jsou látky, které slouží ke zlepšení vlastností průmyslově vyráběných potravin, aby více chutnaly (ochucovadla a zvýrazňovače chuti), déle vydržely (konzervanty), byly barevnější (barviva) atd. Hlavním důvodem jejich používání je zlevnění a zjednodušení výroby a skladování...
Celý článek

Tuky s trans-nenasycenými mastnými kyselinami

Tuky s trans-nenasycenými mastnými kyselinami (TFA) ze všech tuků našemu tělu škodí nejvíce. Zvyšují hladinu špatného LDL cholesterolu, snižují hladinu dobrého HDL cholesterolu a přispívají k rozvoji srdečně-cévních onemocnění. Jejich působení je dáváno rovněž do souvislosti se...
Celý článek

Slazené nápoje

Slazené nápoje jsou velmi nezdravou součástí pitného režimu mnoha lidí a jejich spotřeba neustále vzrůstá. S prevencí jejich konzumace je třeba začít již v raném věku. Nejlepší je prostě děti na jejich chuť vůbec nenaučit. Změna chuťových návyků u dětí začíná nenápadně přislazováním čaje...
Celý článek

Glukózo-fruktózový sirup

V první fázi fungování mých webových stránek bych chtěla v sekci články postupně probrat potraviny, které je lépe z našich kuchyní a jídelníčků raději úplně eliminovat. Na jednom z prvních míst by měl určitě figurovat glukózo-fruktózový sirup (na obalech potravin se objevuje...
Celý článek