Éčka v potravinách

Tak zvaná "éčka" jsou látky, které slouží ke zlepšení vlastností průmyslově vyráběných potravin, aby více chutnaly (ochucovadla a zvýrazňovače chuti), déle vydržely (konzervanty), byly barevnější (barviva) atd. Hlavním důvodem jejich používání je zlevnění a zjednodušení výroby a skladování potravin a zvýšení jejich atraktivity.

Pokud hledáme odpověď na otázku, jestli jsou všechna éčka škodlivá, jistě se potkáme se dvěma extrémy. Na jedné straně budou určitě někteří výrobci potravin, kteří nepřipustí, že by jejich potraviny obsahovaly něco nevhodného a budou se tedy pevně držet zákona, který pouze dělí éčka na povolená a nepovolená a neřeší, zda mohou mít nějaké nežádoucí účinky (např. po dlouholeté, pravidelné konzumaci potravin s jejich obsahem). Na druhé straně jsou pak zastánci názoru, že každé éčko je špatné a škodlivé.

Jsou éčka, která jsou přírodního původu a tedy bezpečná, jelikož se jedná o přirozené součásti potravin či jejich ingrediencí - např. plyny kyslík a dusík, včelí vosk či kyselina jablečná získávaná z jablek. Dále jsou éčka, která jsou svým chemickým složením identická s běžnými přírodními látkami, ale získávají se synteticky, protože je to většinou levnější.

Následují však éčka, která mohou pro řadu lidí představovat problém. Ve většině případů jde o chemicky připravované látky, např. z dehtu, ropy a dalších surovin. Mohou způsobit problémy u citlivých lidí, alergiků, astmatiků nebo dětí, většinou v podobě nějaké alergické reakce, kopřivky nebo zhoršení astmatu. Určitě je vhodné takové látky znát a vyhýbat se jim. 

A pak existují éčka, u kterých byla škodlivost a zdravotní závadnost prokázána a jejich použití zákon zakazuje. I to je jeden z pádných argumentů, proč si dávat pozor u éček s vysokým stupněm škodlivosti. Seznam používaných éček je možné najít např. na www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek  a seznam nebezpečných éček na www.zdravapotravina.cz/nebezpecna-ecka.

Myslím, že nejlepší cestou, jak se vyhnout éčkům, zejména široce používaným glutamátům a umělým sladidlům, je jíst především základní přirozené potraviny z kvalitních zdrojů. Pak totiž není potřeba studovat desítky aditiv a zkoumat, jestli je jeden polotovar zdravější než druhý.  Seznam ve výrobku použitých éček nalezneme ve složení. Za základ stravy berme přirozené, minimálně průmyslově upravené potraviny, vařme z nich. Pokud jíme mimo domov, pak je dobré vyhledávat místa, kde je možné dostat čerstvě připravené jídlo z kvalitních surovin. Z jídelníčku úplně vynechme vysoce průmyslově zpracované potraviny.