Jak si připravit vlastní kváskový chléb

20.02.2017 20:22

Dnes bych se ráda podělila o recept na výborný kváskový chléb, který doma pravidelně peču. Stal se neodmyslitelnou součástí jídelníčku celé mojí rodiny.

Už několik let mám doma pekárnu Eta Duplica Vital Plus od Oty Reisse, která je kromě programů na pečení vybavena i programem na kvašení. Mohu v ní tedy připravovat i kvásek. Je to velká výhoda, protože pro jeho přípravu je nutná teplota cca 26 - 30 °C.

Kvásek připravuji ve skleněné dóze, vysoké 15 cm o průměru 9 cm (asi jako menší zavařovací láhev na okurky). Zkrátka je potřeba najít takovou sklenici, které se do trouby vejde, lze dobře přikrýt a vejde se do ní 400 - 500 ml kvásku s malou rezervou, aby nepřetekl. Příprava prvního kvásku trvá asi 4 dny. První den ráno smíchám cca 70 g celozrnné žitné mouky a 70 ml vlažné vody, hmotu ve sklenici přikryji igelitem a kolem hrdla upevním gumičkou, v igelitu udělám několik dírek vidličkou. Sklenici postavím do trouby a zvolím program kvašení a teplotu 26°C. Druhý den ráno hmotu jen promíchám a nechám dál do večera kvasit při teplotě 28 °C. Večer už je většinou kvásek kyselý a plný drobných bublinek, v tu chvíli je čas ho přikrmit dalšími 70 g mouky a 70 ml vody, vše promíchám a nechám při teplotě 28 °C kvasit do večera třetího dne. Třetí den večer proceduru opakuji, přidám 70 g mouky a 70 ml vody, teplotu pro kvašení zvýším na 30 °C. Kvásek během kvašení narůstá a pak klesá, pokles je vhodná doba pro přikrmení. Čtvrtý den večer je kvásek připraven k použití.

Příprava dalšího kvásku už netrvá tak dlouho. Použijeme zbytek prvního vyrobeného, který dál krmíme. Podle toho, jak často potřebujeme péct, upravíme množství přidávané mouky a vody, aby se nám vešel do sklenice a nepřetekl. V případě, že odjíždíme např. na dovolenou, můžeme hotový kvásek ve sklenici uzavřít víčkem a uchovat v lednici. Mám zkušenost, že 14 dní v lednici vydrží. Po vyndání kvásku z lednice je potřeba zkontrolovat, jestli se na něm nevytvořila plíseň. Pokud je v pořádku, necháme ho stát při pokojové teplotě 1 den, aby se vzpamatoval a poté dál pokračujeme v jeho přikrmování.

A konečně jak na chleba. V nerezové pečící nádobě (která lze k pekárně od pana Reisse objednat místo teflonové) s nasazenými hnětacími háky smíchám cca 350 - 400 ml vlažné vody s 250 g celozrnné žitné mouky a 280 g špaldové celozrnné mouky. Přidám 300 g kvásku, 1 - 1,5 čajové lžičky soli, 1 čajovou lžičku kmínu, 1 čajovou lžičku mletého koriandru a hrst semínek podle chuti. Mám ráda kombinaci dýňových semínek se lněnými a slunečnicovými, občas trochu sezamu. Vše promíchám, nemusím to dělat důkladně, protože hnětení je i součástí programu pečení. Nerezovou nádobu vložím do pekárny a přikryji sklem. Sklo je možné k troubě rovněž přiobjednat a je velmi praktické, protože po upečení se chleba snadněji vyndá z formy díky vzniklé vlhkosti.

Množství 250 g přidávané žitné mouky neměním, dalších 280 g obměňuji podle chuti a toho co mám doma. Nejraději používám celozrnnou špaldovou mouku, protože chléb je pak tmavší, má příjemně oříškovou chuť a redukuje se kyselost. Ale je možné použít i celozrnnou mouku pšeničnou, nebo kombinace více druhů, např. 200 g špaldobé a 80 g pohankové nebo ječné.  Používám české mouky BIO harmonie nebo německé BIO z dm drogerie.

Po uzavření pekárny, zvolím program 1 - Vital a navolím předehřívání OFF, míchání 1. - 10 minut, míchání 2. - OFF, kynutí 1. - 3 hodiny, míchání 3. - OFF, kynutí 2. - 6 hodin, pečení 1. - 1 hodina 30 minut, pečení 2. - 40 minut, udržování teploty - OFF.  Doba kvašení se může měnit (neznám přesné důvody proč, ale odhaduji, že může být závislá např.na kvalitě mouky, na teplotě okolí, na stavu kvásku). Někdy na vykynutí stačí 6 hodin, jindy uvedených 9, někdy je potřeba i více. Dobré je občas stav kynutí zkontrolovat a doby 1. a 2. kynutí podle toho upravit.

Po vychladnutí zbývá upečený chléb z formy dostat ven. Někdy to není tak jednoduché, protože ve formě nechávám hnětací háky. K usnadnění vyndání použiji nůž, po obvodu formy chléb nožem uvolním, formu převrátím, pohnu hnětacími šrouby a chléb vyklepnu. Komu by vadily 2 dírky v chlebu po hnětacích šroubech, může je v průběhu programu po ukončení hnětení z těsta vyjmout.

Tak dobrou chuť!     

Diskusní téma: Jak si připravit vlastní kváskový chléb

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

AlbertJed 31.05.2018
The prostate related is a vital portion of a male's reproductive :. It secretes fluids that aid in the transportation and activation of sperm. The prostate related is situated just while watching rectum, below the bladder and all around the urethra. When there is prostate problem, it is usually really miserable and inconvenient for that patient as his urinary method is directly affected.

The common prostate health problems are prostate infection, enlarged prostate and cancer of prostate.



Prostate infection, also called prostatitis, is regarded as the common prostate-related symptom in men younger than 55 years old. Infections with the prostate gland are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis may be the least common of all types of prostate infection. It is due to bacteria perfectly located at the large intestines or urinary tract. Patients may experience fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by using antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to alleviate the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is a condition connected with a particular defect inside the gland and also the persistence presence of bacteria in the urinary tract. It can be brought on by trauma towards the urinary tract or by infections from the rest in the body. A patient may experience testicular pain, back pains and urination problems. Although it is uncommon, it could be treated by removal in the prostate defect accompanied by the utilization antibiotics and NSAIDs to treat the redness.

Non-bacterial prostatitis is the reason approximately 90% of prostatitis cases; however, researchers have not yet to establish the causes of these conditions. Some researchers feel that chronic non-bacterial prostatitis occur as a consequence of unknown infectious agents while other feel that intensive exercise and high lifting can cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a proper weight loss program is important. These are some from the actions you can take to maintain your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is critical for our health and wellbeing and it'll also keep the urinary track clean.

2. Some studies claim that a number of ejaculations a week will assist you to prevent cancer of prostate.

3. Eat steak moderately. It has been shown that consuming a lot more than four meals of beef every week will increase the risk of prostate diseases and cancer.

4. Maintain a proper diet with cereals, vegetable and fruits to ensure sufficient intake of nutrients required for prostate health.

The most important measure to take to make certain a normal prostate is usually to select regular prostate health screening. If you are forty years and above, you must choose prostate examination at least once per year.

Přidat nový příspěvek