Květákové curry

Květákové curry (ENG below)

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 květák
  • 2 velké mrkve
  • 2 velké brambory
  • 350 g mraženého mladého hrášku
  • 1 větší cibule
  • 1 bio uzený tempeh
  • 1 polévková lžíce kokosového tuku
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 čajové lžíce koření curry masala
  • 1 kávová lžička římského kmínu
  • ½ kávové lžičky kajenského pepře
  • Sůl a trocha limetkové šťávy na dochucení

Curry masala v sobě ukrývá směs koření s typickou nažloutlou barvou. Patří sem pepř, kurkuma, chilli, koriandr, kardamom, zázvor, skořice, muškátový oříšek a římský kmín. Curry masala je neodmyslitelnou součástí indických pokrmů obsahujících maso, zeleninu a kokosové mléko.

Příloha: vařená celozrnná rýže ochucená olivovým olejem, solí, pepřem a kurkumou nebo indický chléb naan.

Postup: Na velké pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme oloupané nadrobno nakrájené brambory, květákový košťál a mrkev, směs podlijeme vodou a dusíme asi 10 minut. Přidáme omytý a na drobné růžičky naporcovaný květák, mražený hrášek, na kostky nakrájený tempeh a koření, dále vše dusíme asi 10 minut do měkka. Nakonec přidáme kokosové mléko, dochutíme solí a limetkovou šťávou.

Cauliflower Curry

You will need the following for 4 servings:

  • 1 cauliflower head
  • 2 large carrots
  • 2 large potatoes
  • 350 g of frozen peas
  • 1 large onion
  • 190 g of organic smoked tempeh
  • 1 tablespoon of coconut oil
  • 400 ml of coconut milk
  • 2 teaspoons of curry masala spice mix
  • 1 teaspoon of cumin
  • ½ teaspoon of cayenne pepper
  • A pinch salt and lime juice

Curry masala is a yellowish spice mix containing pepper, turmeric, chili, coriander, cardamom, ginger, cinnamon, nutmeg, and cumin. Curry masala is an important part of many Indian meals with meat, vegetables, and coconut milk.

Side dish: wholegrain rice with olive oil, salt, pepper and turmeric, or Naan

Procedure: Caramelize the onion in a pan, add diced potatoes, the stalk of the cauliflower and carrot, and steam in water for  about 10 minutes. Dice the rest of the cauliflower head and add it to the mixture along with the peas, diced tempeh, and spices. Let it simmer for 10 minutes. Finally, add the coconut milk, salt, and the lime juice.