Kváskový chléb

Můj nepřekonatelný kváskový chléb

Základem je celozrnná žitná a špaldová mouka mletá mlýnskými kameny (používám vynikající mouku z kamenného mlýna farmy Krišnův dvůr - krisnuvdvur.cz), žitný kvásek, voda, sůl a kmín. Použiji:

  • 280 g celozrnné žitné mouky
  • 280 g celozrnná špaldové mouky (pokud chcete celožitný kváskový chléb, nahraďte špaldovou mouku žitnou)
  • 350 g žitného kvásku
  • 350 ml vody
  • lžička celého kmínu
  • lžička růžové soli
  • lžička mletého koriandru
  • dýňová semínka

Ingredience pořádně promíchám přímo v nerezové formě domácí pekárny, nespoléhám jen na automatické míchání. Mám pekárnu SANA smart bread maker, kterou jsem s nerezovým příslušenstvím koupila na www.nimipekarny.cz, pan Ota Reiss). Na kvašení i pečení používám program 1: 3 minuty míchání na stupeň 3 - nejvyšší výkon motoru, po zamíchání z těsta pomocí háčku (je součástí příslušenství pekárny) vyndám hnětací háky, aby v chlebu nezbyly nevzhledné díry. Pak následuje 5 hodin kynutí při 27 °C a 5 hodin kynutí při 30 °C. Chleba peču s použitím skleněných pokliček (které je možné k pekárně přikoupit), pod kterými se chleba při pečení zároveň napařuje, 10 minut při teplotě 160 °C a 90 minut při teplotě 150 °C. Voňavý chlebíček vyndám z formy zakryté skleněnými pokličkami až po vychladnutí, aby se nepotrhal