Pickles

26.03.2020 17:06

Pickles, co skvěle chutná! (ENG below)

Je nabité bakteriemi mléčného kvašení, které jsou požehnáním pro naše střeva a imunitní systém!

Do vyfoceného kvašáku se vejde 1 kg zeleniny. Nejraději máme červenou řepu, mrkev, celer, petržel a cibuli, pokud možno v bio kvalitě. V kuchyňském robotu ji nastrouhám a smíchám. Ve směsi je největší podíl řepy, která je šťavnatá a zajistí nádhernou barvu a dostatek tekutiny. Obsah tekutiny hodně zvýší i cibule. Na 1 kg zeleniny přidávám maximálně 8 g soli (dáváme přednost méně slanému výsledku), 1 čajovou lžičku kmínu, asi 15 kuliček barevného pepře a 6 bobkových listů.

Směs je potřeba řádně promísit se solí, aby pustila šťávu a upěchovat ji do kvašáku, aby nahoře byla vidět prosakující tekutina. Obsah kvašáku by neměl nahoře oschnout, zelenina má pak nepěknou barvu a může se začít kazit. Pokud je povrch suchý, může se malinko zalít převařenou vodou, ale většinou to není potřeba. Zeleninu nechávám kvasit 5 dní ve spíži při teplotě kolem 20 - 24 stupňů.

Pickles that taste great! They are full of lactic acid bacteria that improve your gut health and immune system!

You can put up to 1 kg of vegetables into the gouache (image above). We like beetroot, carrot, celery, parsley and onion, preferably in organic quality. I grate and mix it in the food processor. Beet makes up majority of the mixture. It is juicy and ensures a wonderful color and plenty of liquid. Onion will also increase the liquid content. I add maximum 8 g of salt for every kg of vegetables (we prefer a less salty result), 1 teaspoon of caraway, about 15 balls of colored pepper and 6 bay leaves.

The mixture should be thoroughly mixed with salt to release the juice, and packed into a fermenter so that the leaking liquid is visible at the top. The contents of the gouache should not dry at the top, the vegetables will then have an unpleasant color and may go bad. If the surface is dry, it can be slightly covered with boiled water, but it is usually not needed. I let the vegetables ferment for 5 days in the pantry at a temperature of about 20-24 degrees.