Pickles

Pickles, co skvěle chutná! (ENG below)

Je nabité bakteriemi mléčného kvašení, které jsou požehnáním pro naše střeva a imunitní systém!

Do vyfoceného kvašáku se vejde 1 kg zeleniny. Nejraději máme červenou řepu, mrkev, celer, petržel a cibuli, pokud možno v bio kvalitě. V kuchyňském robotu ji nastrouhám a smíchám. Ve směsi je největší podíl řepy, která je šťavnatá a zajistí nádhernou barvu a dostatek tekutiny. Obsah tekutiny hodně zvýší i cibule. Na 1 kg zeleniny přidávám maximálně 8 g soli (dáváme přednost méně slanému výsledku), 1 čajovou lžičku kmínu, asi 15 kuliček barevného pepře a 6 bobkových listů.

Směs je potřeba řádně promísit se solí, aby pustila šťávu a upěchovat ji do kvašáku, aby nahoře byla vidět prosakující tekutina. Obsah kvašáku by neměl nahoře oschnout, zelenina má pak nepěknou barvu a může se začít kazit. Pokud je povrch suchý, může se malinko zalít převařenou vodou, ale většinou to není potřeba. Zeleninu nechávám kvasit 5 dní ve spíži při teplotě kolem 20–24 stupňů. Potom kvašenou zeleninu přendám do menších skleniček, uzavřu je šroubovacím víčkem a uchovávám v lednici, kde vydrží asi 1 měsíc.

Pickles full of lactic acid bacteria that improve your gut health and immune system!

You can put up to 1 kg of vegetables into the gouache (special container for vegetable fermentation). We like a mixture of beetroot, carrots, celery, parsley, and onion, preferably in organic quality. I grate and mix it in the food processor. Beets make up the majority of the mixture, as they are juicy and ensure a vibrant color and plenty of liquid. Onion will also increase the liquid content. I add a maximum 8 g of salt for every kg of vegetables (we prefer a less salty result), 1 teaspoon of caraway, about 15 pieces of ungrounded pepper and 6 bay leaves.

The mixture should be thoroughly mixed with salt to release the juice and packed into a fermenter so that the leaking liquid is visible at the top and fully covers the mixture. If the surface is dry, the vegetables will have an unpleasant color and may go bad. You can fix this by covering with fresh water, but it is usually not needed. I let the vegetables ferment for 5 days in the pantry at a temperature of about 20-24 degrees Celsius. I then transfer the mixture into small sealable containers and store in the fridge for up to a month.