Smoothie pro dobrou imunitu

Smoothie pro dobrou imunitu: zdroj protizánětlivých omega-3 mastných kyselin, probiotických bakterií a vitamínu C  (ENG below)

Na 2 porce potřebujeme:

  • 250 ml konopného mléka a 1 čajovou lžičku chia semínek – rostlinný zdroj omega-3
  • 250 ml kravského kefíru – zdroj probiotik pro zdravá střeva
  • 2 menší hodně zralé banány – zdroj vlákniny, řady minerálů a vitamínů
  • 1 čajová lžička mleté skořice – protizánětlivé a antibakteriální účinky
  • 10 plodů rakytníku (čerstvých nebo mražených) – vynikající zdroj vitamínu C, je velmi vhodný v době viróz

Chia semínka namočíme přes noc do konopného mléka, chia nabobtnají a mléko zahustí. Mléko se semínky nalijeme do mixéru a přidáme zbývající ingredience. Vše důkladně rozmixujeme a můžeme podávat. Nápoj lze přisladit čekankovým sirupem, lépe chutná vychlazený.

Tip na snadnou sklizeň a uchování rakytníku: V době sklizně rakytníku ostříhejte celé větvičky i s plody, keři neublížíte (střih mu prospívá) a ušetříte si hodně práce a poranění rukou od trnů. Navíc plody při sklizni neporušíte a nevyteče z nich šťáva. Větvičky s plody nastříhejte na kusy 10 cm dlouhé, omyjte je a celé zamrazte. Získáte zdroj čerstvých neporušených plodů na celý rok.

Immunity smoothie: a source of anti-inflammatory omega-3 fatty acids, probiotic bacteria and vitamin C

For 2 portions you need:

  • 250 ml of hempseed milk and 1 teaspoon of chia seeds - a plant source of omega-3
  • 250 ml of cow-milk kefir - a source of probiotics for healthy intestines
  • 2 small ripe bananas - a source of fibre, a range of minerals and vitamins
  • 1 teaspoon of ground cinnamon – with anti-inflammatory and antibacterial effects
  • 10 sea buckthorn berries (fresh or frozen) - an excellent source of vitamin C, it is very suitable in times of viruses

Soak the Chia seeds overnight in hemp milk, the chia seeds will swell and thicken the milk. Pour the seeds into the blender and add the remaining ingredients. Mix everything thoroughly and serve. The drink can be sweetened with chicory syrup, it tastes better cold.

Tips for easy harvesting and preservation of sea buckthorn: At the time of harvest of sea buckthorn, cut the whole branches with berries (you will not hurt the bush, the cut is good for it). You will save yourself a lot of work and hand injuries from thorns. In addition, you will not break the fruits and juice does not leak. Cut the branches with berries into pieces 10 cm long, wash them and freeze them. You get a source of fresh intact fruits for the whole year.