Špenátová polévka se slaninou

Špenátová polévka se slaninou (ENG below)

Na 2 litry polévky potřebujeme:

  • 800 g mraženého špenátu
  • 6 středně větších brambor
  • 250 ml řeckého jogurtu (10 % tuku)
  • 4 polévkové lžíce lahůdkového sušeného droždí
  • 1 polévková lžíce ume octa
  • 8–10 stroužků česneku
  • 1 čajovou lžičku celého kmínu
  • Mletý černý pepř
  • Himálajská sůl
  • 100 g anglické slaniny

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Brambory a mražený špenát dáme do dvoulitrového hrnce. Zalijeme je vodou, osolíme, přidáme celý kmín a vaříme asi 15 minut, aby byly brambory měkké. Potom přidáme lahůdkové droždí, řecký jogurt, lžíci ume octa, rozdrcený česnek a mletý pepř. Vše rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém a případně dochutíme dalším pepřem a solí. Anglickou slaninu nakrájíme na malé kousky, na pánvi ji krátce orestujeme. Při servírování polévku slaninou ozdobíme.

Spinach soup with bacon

For 2 liters of soup we need:

  • 800 g of frozen spinach
  • 6 medium-sized potatoes
  • 250 ml of Greek yogurt (10% fat)
  • 4 tablespoons of nutritional yeast
  • 1 tablespoon of ume vinegar
  • 8-10 cloves of garlic
  • 1 teaspoon of whole cumin
  • Ground black pepper
  • Himalayan salt
  • 100 g of English bacon

We peel and dice the potatoes and in a two-liter pot with the frozen spinach. We pour water over them, add the whole cumin, and salt, and cook them for about 15 minutes to make the potatoes soft. Then we add nutritional yeast, Greek yogurt, a tablespoon of ume vinegar, crushed garlic, and ground pepper. We mix everything with a hand blender into a smooth cream and, if necessary, we season it with more pepper or salt. We cut the English bacon into small pieces and fry it briefly in a pan. When serving, we garnish the soup with the bacon.