Novinky

24.07.2017 18:45
Tento článek je určen všem zájemcům o vysokohorskou turistiku, kteří se chtějí na své cesty dobře připravit a bez větších problémů je absolvovat. Jeho cílem je poskytnout co nejkomplexnější informace o tom, co se při náročných vytrvalostních výkonech ve vysoké nadmořské výšce...
17.07.2016 20:37
Omega-6 a Omega-3 jsou tzv. polynenasycené mastné kyseliny. Polynenasycené se jim říká proto, že z chemického hlediska mají v uhlíkovém řetězci dvě a více dvojných vazeb. Omega-6 linolová a Omega-3 alfa-linolenová kyselina patří do skupiny esenciálních mastných kyselin, to...
18.04.2016 16:21
K napsání několika podnětů k veganství mě motivovaly dotazy mých známých. Jejich téměř dospělé děti začaly v poslední době víceméně koketovat s tímto výživovým směrem. Pro rodiče to byla nepříjemná novina spojená s řadou obav o jejich zdraví.Na wikipedii se...
27.01.2016 17:27
Vznik pojmu junk food se datuje víceméně do druhé poloviny 20. století v USA po rozvinutí řetězců s rychlým občerstvením (více Andrew F. Smith - Encyclopedia of Junk Food and Fast Food, 2000). V anglicko-českém slovníku najdeme jako první význam slova junk...
19.01.2016 00:00
Můj talíř (MyPlate) vznikl v USA, kde před několika lety nahradil zastaralou potravinovou pyramidu. V USA začal být velmi propagován, jeho velkým příznivcem je například Michelle Obama. Postupně je přijímán i v ostatních zemích. Než se vrhneme na jeho popis, podívejme se krátce...
18.12.2015 00:00
Bílá mouka, především pšeničná, se stala základem stravování mnoha lidí. Je většinou součástí snídaní a svačin v podobě pečiva - rohlíků, vek, baget, chleba a sladkých koláčů. Často je z ní připravená příloha obědů a večeří v podobě těstovin, noků a tradičních českých knedlíků. Někdy je používaná i...
08.12.2015 00:00
Tak zvaná "éčka" jsou látky, které slouží ke zlepšení vlastností průmyslově vyráběných potravin, aby více chutnaly (ochucovadla a zvýrazňovače chuti), déle vydržely (konzervanty), byly barevnější (barviva) atd. Hlavním důvodem jejich používání je zlevnění a zjednodušení výroby a skladování...
28.11.2015 15:39
Tuky s trans-nenasycenými mastnými kyselinami (TFA) ze všech tuků našemu tělu škodí nejvíce. Zvyšují hladinu špatného LDL cholesterolu, snižují hladinu dobrého HDL cholesterolu a přispívají k rozvoji srdečně-cévních onemocnění. Jejich působení je dáváno rovněž do souvislosti se...
18.11.2015 23:08
Slazené nápoje jsou velmi nezdravou součástí pitného režimu mnoha lidí a jejich spotřeba neustále vzrůstá. S prevencí jejich konzumace je třeba začít již v raném věku. Nejlepší je prostě děti na jejich chuť vůbec nenaučit. Změna chuťových návyků u dětí začíná nenápadně přislazováním čaje...
08.11.2015 00:00
V první fázi fungování mých webových stránek bych chtěla v sekci články postupně probrat potraviny, které je lépe z našich kuchyní a jídelníčků raději úplně eliminovat. Na jednom z prvních míst by měl určitě figurovat glukózo-fruktózový sirup (na obalech potravin se objevuje...