Novinky

07.06.2016 21:05
Len se v Čechách tradičně pěstoval od dávných dob. Používal se na výrobu plátna a z jeho hnědých nebo zlatavých semínek se lisoval olej. Semínko bylo ceněno pro řadu léčivých účinků. Na nějaký čas se na tuto zdravou plodinu pozapomnělo, ale dnes se opět do kuchyní vrací a je všestranně...
18.04.2016 16:21
K napsání několika podnětů k veganství mě motivovaly dotazy mých známých. Jejich téměř dospělé děti začaly v poslední době víceméně koketovat s tímto výživovým směrem. Pro rodiče to byla nepříjemná novina spojená s řadou obav o jejich zdraví.Na wikipedii se...
15.03.2016 20:12
Už jste se jistě setkali s reklamou na laktobacily a probiotika. Ať už ve spojení s "živými" mléčnými výrobky nebo v lékárně, kde je nabízí ve formě kapslí jako pomoc při antibiotické léčbě. Víte, jak si probiotika jednoduše pěstovat doma a mít je denně po ruce jako součást běžného...
25.02.2016 15:36
Do naší kuchyně se snažím nakupovat vesměs potraviny minimálně zpracované, přirozené, pokud možno v bio kvalitě. Najít spolehlivé dodavatele těchto dobrot nebylo úplně jednoduché a samozřejmě to nějaký čas trvalo. Myslím, že dnes mám zásobování domácnosti dovedeno téměř k dokonalosti pokud jde o...
27.01.2016 17:27
Vznik pojmu junk food se datuje víceméně do druhé poloviny 20. století v USA po rozvinutí řetězců s rychlým občerstvením (více Andrew F. Smith - Encyclopedia of Junk Food and Fast Food, 2000). V anglicko-českém slovníku najdeme jako první význam slova junk...
19.01.2016 00:00
Můj talíř (MyPlate) vznikl v USA, kde před několika lety nahradil zastaralou potravinovou pyramidu. V USA začal být velmi propagován, jeho velkým příznivcem je například Michelle Obama. Postupně je přijímán i v ostatních zemích. Než se vrhneme na jeho popis, podívejme se krátce...
08.01.2016 00:00
Sůl je důležitou součástí naší stravy, protože obsahuje sodík a chlor. Sodík brání ztrátám vody z těla a udržuje nervo-svalovou dráždivost. Chlor je součástí žaludeční šťávy a podílí se na udržování rovnováhy mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle. Sůl je často i významným zdrojem...
18.12.2015 00:00
Bílá mouka, především pšeničná, se stala základem stravování mnoha lidí. Je většinou součástí snídaní a svačin v podobě pečiva - rohlíků, vek, baget, chleba a sladkých koláčů. Často je z ní připravená příloha obědů a večeří v podobě těstovin, noků a tradičních českých knedlíků. Někdy je používaná i...
08.12.2015 00:00
Tak zvaná "éčka" jsou látky, které slouží ke zlepšení vlastností průmyslově vyráběných potravin, aby více chutnaly (ochucovadla a zvýrazňovače chuti), déle vydržely (konzervanty), byly barevnější (barviva) atd. Hlavním důvodem jejich používání je zlevnění a zjednodušení výroby a skladování...
28.11.2015 15:39
Tuky s trans-nenasycenými mastnými kyselinami (TFA) ze všech tuků našemu tělu škodí nejvíce. Zvyšují hladinu špatného LDL cholesterolu, snižují hladinu dobrého HDL cholesterolu a přispívají k rozvoji srdečně-cévních onemocnění. Jejich působení je dáváno rovněž do souvislosti se...
<< 1 | 2 | 3 >>