Novinky

18.04.2016 16:21
K napsání několika podnětů k veganství mě motivovaly dotazy mých známých. Jejich téměř dospělé děti začaly v poslední době víceméně koketovat s tímto výživovým směrem. Pro rodiče to byla nepříjemná novina spojená s řadou obav o jejich zdraví.Na wikipedii se...
15.03.2016 20:12
Už jste se jistě setkali s reklamou na laktobacily a probiotika. Ať už ve spojení s "živými" mléčnými výrobky nebo v lékárně, kde je nabízí ve formě kapslí jako pomoc při antibiotické léčbě. Víte, jak si probiotika jednoduše pěstovat doma a mít je denně po ruce jako součást běžného...
25.02.2016 15:36
Do naší kuchyně se snažím nakupovat vesměs potraviny minimálně zpracované, přirozené, pokud možno v bio kvalitě. Najít spolehlivé dodavatele těchto dobrot nebylo úplně jednoduché a samozřejmě to nějaký čas trvalo. Myslím, že dnes mám zásobování domácnosti dovedeno téměř k dokonalosti pokud jde o...
27.01.2016 17:27
Vznik pojmu junk food se datuje víceméně do druhé poloviny 20. století v USA po rozvinutí řetězců s rychlým občerstvením (více Andrew F. Smith - Encyclopedia of Junk Food and Fast Food, 2000). V anglicko-českém slovníku najdeme jako první význam slova junk...
19.01.2016 00:00
Můj talíř (MyPlate) vznikl v USA, kde před několika lety nahradil zastaralou potravinovou pyramidu. V USA začal být velmi propagován, jeho velkým příznivcem je například Michelle Obama. Postupně je přijímán i v ostatních zemích. Než se vrhneme na jeho popis, podívejme se krátce...
08.01.2016 00:00
Sůl je důležitou součástí naší stravy, protože obsahuje sodík a chlor. Sodík brání ztrátám vody z těla a udržuje nervo-svalovou dráždivost. Chlor je součástí žaludeční šťávy a podílí se na udržování rovnováhy mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle. Sůl je často i významným zdrojem...
18.12.2015 00:00
Bílá mouka, především pšeničná, se stala základem stravování mnoha lidí. Je většinou součástí snídaní a svačin v podobě pečiva - rohlíků, vek, baget, chleba a sladkých koláčů. Často je z ní připravená příloha obědů a večeří v podobě těstovin, noků a tradičních českých knedlíků. Někdy je používaná i...
08.12.2015 00:00
Tak zvaná "éčka" jsou látky, které slouží ke zlepšení vlastností průmyslově vyráběných potravin, aby více chutnaly (ochucovadla a zvýrazňovače chuti), déle vydržely (konzervanty), byly barevnější (barviva) atd. Hlavním důvodem jejich používání je zlevnění a zjednodušení výroby a skladování...
28.11.2015 15:39
Tuky s trans-nenasycenými mastnými kyselinami (TFA) ze všech tuků našemu tělu škodí nejvíce. Zvyšují hladinu špatného LDL cholesterolu, snižují hladinu dobrého HDL cholesterolu a přispívají k rozvoji srdečně-cévních onemocnění. Jejich působení je dáváno rovněž do souvislosti se...
18.11.2015 23:08
Slazené nápoje jsou velmi nezdravou součástí pitného režimu mnoha lidí a jejich spotřeba neustále vzrůstá. S prevencí jejich konzumace je třeba začít již v raném věku. Nejlepší je prostě děti na jejich chuť vůbec nenaučit. Změna chuťových návyků u dětí začíná nenápadně přislazováním čaje...
<< 1 | 2 | 3 >>