Semináře

Tématický seminář je možné udělat nejen pro početnější skupinu zájemců, ale i formou konzultace pro velmi malou skupinu účastníků . V takovém případě je cena stejná jako pro konzultaci, tj. 700 Kč/60 minut (cena je stejná pro počet účatníků 1 - 3).
 

Krátká reportáž z přednášky o střevní mikrobiotě 1.10.2019, kavárna Why not Špejchar, Šeberov

www.youtube.com/watch?v=CVQ7OPb3uO4

 

Zdravá výživa od A do Z

  • Chutné, snadno pochopitelné a zvládnutelné zdravé stravování v každodenním životě
  • Jíme bez složitých omezení a bez počítání kalorií
  • Jaké sacharidy, tuky a bílkoviny vybírat
  • Kolikrát denně a kdy jíst, kolik tekutin pít
  • Jak nejlépe zorganizovat nakupování a vaření, společné rodinné stravování, jídlo v práci i na cestách, řada praktických tipů
  • Pravidelný pohyb jako důležitý epigenetický faktor
  • Návykové látky v každodenním životě

 

Sacharidy – mohou opravdu za většinu zdravotních problémů?

  • Kolik sacharidů jíst a jakých
  • Jednoduché sacharidy, volné cukry, skryté cukry
  • Komplexní sacharidy a vláknina
  • Pozor na fruktózu
  • Glykemický index sacharidů, inzulinová rezistence a civilizační choroby

 

Tuky opět na talíři?

  • Tuky zdravé a rafinované, se středně dlouhým a dlouhým řetězcem, nasycené a nenasycené
  • Esenciální mastné kyseliny, důležitý poměr Omega-3 a Omega-6
  • Kdy a jaké tuky použít – chuťové vlastnosti a tepelná stabilita
  • Panenské oleje jako lék a kosmetika

 

Bílkoviny – základní stavební látky organismu, kolik jich vlastně potřebujeme? 

  • Rostlinné a živočišné zdroje bílkovin
  • Co je to komplexní spektrum aminokyselin
  • Metabolismus bílkovin a jejich ideální množství v jídelníčku
  • Bílkoviny a sport
  • Jak správně vařit luštěniny, připravovat ryby a vývary z masa

 

Jak využít veškerá bohatství rostlinné stravy? – Má rostlinná strava svá úskalí?

  • Antinutriční látky v rostlinné stravě a jejich omezení vhodnou kuchyňskou úpravou
  • Příprava luštěnin a obilovin
  • Klíčení a kvašení
  • Vhodná úprava zeleniny

 

Střevní mikrobiota – zdravá střeva více než půl zdraví?

  • Téma, které dnes hýbe vědeckým světem
  • Jak správně pečovat o střevní mikroorganismy a získat větší kontrolu nad svým zdravím, váhou i náladou
  • Strava pro zdravá střeva
  • Antibiotika, prebiotika a probiotika
  • Nebezpečí sterilního prostředí kolem nás

 

Kváskové pečení a pečení bez mouky a cukru

  • Proč dávat přednost celozrnnému kváskovému pečivu
  • Postup správné přípravy kvásku z žitné mouky
  • Vhodné chlebové ingredience
  • Ověřený recept na vynikající chléb
  • Jakou domácí pekárnu si pořídit
  • Lze péct sladké dezerty bez mouky a cukru?
  • Ochutnávka chleba