Dobré jídlo není jen naše základní životní potřeba, ale patří také k důležitým životním požitkům a radostem. Výživové poradenství by mělo vycházet z jednoduchých principů a nedělat z výživy komplikovanou a nepřehlednou "vědu". Nejhorší vizitkou výživového specialisty je klient, který přemýšlí nad každým soustem s pocitem stresu a v hlavě nebo v kapse nosí kalkulačku kalorií.

Cesta ke zdravému stravování nevede zdaleka jen přes počítání kalorií. Mnohem důležitější je přemýšlet o tom, jaké potraviny kupujeme a z jakých zdrojů, jak je upravujeme, jaké přirozené živiny a jaká aditiva obsahují a jestli jsou čersrvé.

Pokud jde o čerstvost, je lepší dávat přednost sezónním potravinám vyprodukovaným co nejblíže. Dlouhá doprava a skladování, zejména v případě zeleniny a ovoce, většinou znamená, že plodiny byly sklizeny předčasně, nezralé, tím pádem s menším obsahem vitamínů, které dále ubývají dlouhým skladováním.

Pokud jde o množství a strukturu jídla, které se chystáme každý den sníst, může nám jako výborná pomůcka sloužit pomyslný talíř, který si v duchu rozdělíme na čtvrtiny. Dvě čtvrtiny budou naplněny různými druhy sezónního ovoce a zeleniny, převažovat by měla zeleniny, částečně syrová, částečně tepelně upravená.Třetí čtvrtina patří kvalitním bílkovinám z luštěnin, ryb, ořechů a semen, masa, mléčných výrobků a vajec. Čtvrtá pak kvalitním, nejlépe celozrnným polysacharidům. Porce jsou doplněny velmi kvalitními oleji, nejlépe lisovanými za studena, tuky z oříšků a semen a menším množstvím másla.

Ráda Vám pomohu s přípravou takového zdravého talíře.

Dobrou chuť! 

Buďte zdravější, šťastnější a krásnější navzdory věku.

Novinky

18.04.2016 16:21
K napsání několika podnětů k veganství mě motivovaly dotazy mých známých....
15.03.2016 20:12
Už jste se jistě setkali s reklamou na laktobacily a probiotika. Ať už ve spojení s "živými"...
25.02.2016 15:36
Do naší kuchyně se snažím nakupovat vesměs potraviny minimálně zpracované, přirozené, pokud možno v...
27.01.2016 17:27
Vznik pojmu junk food se datuje víceméně do druhé poloviny 20. století v USA po rozvinutí...
19.01.2016 00:00
Můj talíř (MyPlate) vznikl v USA, kde před několika lety nahradil zastaralou...
08.01.2016 00:00
Sůl je důležitou součástí naší stravy, protože obsahuje sodík a chlor. Sodík brání ztrátám...
18.12.2015 00:00
Bílá mouka, především pšeničná, se stala základem stravování mnoha lidí. Je většinou součástí...
08.12.2015 00:00
Tak zvaná "éčka" jsou látky, které slouží ke zlepšení vlastností průmyslově vyráběných potravin,...
28.11.2015 15:39
Tuky s trans-nenasycenými mastnými kyselinami (TFA) ze všech tuků našemu tělu škodí nejvíce....
18.11.2015 23:08
Slazené nápoje jsou velmi nezdravou součástí pitného režimu mnoha lidí a jejich spotřeba neustále...
<< 1 | 2 | 3 >>