Kořenová zelenina s tempehem a kurkumovou rýží

Kořenová zelenina s tempehem a kurkumovou rýží (ENG below)

Na 4 porce potřebujeme:

  • 1 kg zeleniny ve složení - 4 červené řepy, 3 mrkve, 1 celer, 1 petržel
  • 190 g bio uzeného tempehu (1 balení)
  • 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Dýňový panenský olej a dýňová semínka na dochucení porcí

Zeleninu očistíme, oloupeme a nastrouháme. Na pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme k němu nastrouhanou zeleninu, podlijeme lžící vody a dusíme asi 10 minut. Pak přidáme na kousky nakrájený tempeh, sůl, pepř, a ještě několik minut vše podusíme. Na talíři směs dochutíme lžičkou dýňového oleje a dýňovými semínky. Jako příloha je vynikající vařená celozrnná rýže, vařím ji s několika kousky kardamomu, hřebíčku a celého koriandru. Voňavou rýži dochutím olivovým olejem, solí, pepřem a kurkumou.

Stir-fried root vegetables with tempeh and turmeric rice

For 4 servings, we need:

  • 1 kg of vegetables – 4 beet roots, 3 carrots, 1 celery, 1 celeriac, 1 parsley root
  • 190 g of organic smoked tempeh (1 package)
  • 2 tablespoons of virgin olive oil
  • A pinch of salt
  • Ground black pepper
  • Virgin pumpkin seed oil and pumpkin seeds for extra flavor

First, we clean, peel, and grate the vegetables. We heat up the olive oil in a pan and add the grated vegetables and a spoon of water. We let the vegetables steam under a lid for 10 minutes. Then we added diced tempeh, salt, and pepper and let it steam a couple more minutes. Towards the end, we remove the lid and stir. We transfer the mixture onto a plate and add a spoon of pumpkin seed oil and sprinkle with some pumpkin seeds. The mixture is best enjoyed with whole-grain rice cooked with several pieces of cardamom, cloves, and coriander and mixed with olive oil, salt, pepper and a bit of turmeric.