Quinoový salát

Quinoový salát (ENG below)

Quinou (merlík chilský) jsem poprvé ochutnala před lety v Peru. První balíček této bezlepkové pseudoobiloviny jsem si domů přivezla právě odtud. Až poté jsem zjistila, že se dá koupit i u nás. Od té doby tuto nutričně bohatou potravinu, které si cenili už staří Inkové, čas od času zařadím do jídelníčku.

Quinoa obsahuje kromě sacharidů nezanedbatelné množství vlákniny a bílkovin a je bohatá na minerální látky. Existuje quinoa bílá, černá a červená. Barevné druhy zůstávají po uvaření pevnější, bílá naopak měkčí. Já dávám přednost jejich barevné kombinaci (DM drogerie), která jídlo i esteticky obohatí.

Quinoa se hodí do polévek, salátů, do rizota a všude tam, kde bychom použili rýži nebo kuskus.

Aby nám quinoa chutnala, je potřeba ji správně připravit. Obsahuje totiž hodně saponinů, které mají na svědomí hořkou chuť. Abychom se hořké chuti zbavili, musíme quinou 1–2 x propláchnout vařící vodou a pak ji teprve uvařit v čisté vodě. Vaří se asi 10 minut. Po uvaření má být „al dente“- na skus, tj. poloměkká, lehce křupavá, nadýchaná a nelepivá. Pokud je po 10 minutách varu ještě tvrdá, necháme ji už jen pár minut „dojít“ v horkém hrnci pod poklicí. Quinoa se vaří ve vodě v poměru na 1 díl quinoy 2 díly vody, aby se nemusela slévat. Při varu se uvolňují malé klíčky kolem zrnek, o které bychom slitím přišli. Je dobré ji občas zamíchat, aby se nepřichytila ke dnu hrnce.

A konečně recept na salát (4 porce):

300 g quinoy, 200 g mladých zelených cuket, 200 g rajčat,100 g cibule, 60 g kapari, 4 polévkové lžíce olivového oleje lisovaného za studena, ume ocet, mletý černý pepř, růžová sůl

Quinou uvaříme podle výše uvedeného návodu. Cukety, rajčata a cibuli nakrájíme na drobné kousky, které vmícháme do vařené vlažné quinoy. Přidáme kapari, ume ocet, pepř a sůl. Před servírováním můžeme salát nechat odležet v lednici.

 

Quinoa salad

I have tasted quinoa for the first-time many years ago in Peru. I brought my first package of this gluten-free pseudo-cereal from there. Then I found out that it is indeed possible to buy it in Prague. Since then, I have included this nutritionally rich food, already highly valued by the ancient Incas, from time to time into my diet.

In addition to carbohydrates, quinoa contains a considerable amount of fiber and protein and is rich in minerals. There is white, black and red quinoa. The black and red types remain firmer after cooking, while white remains softer. I prefer their combination, which also aesthetically enriches the food.

Quinoa is suitable for soups, salads, risotto and as a substitute for rice or couscous.

In order for quinoa to taste good, we need to prepare it properly. It contains a lot of saponins, which are responsible for its bitter taste. To get rid of the bitter taste, we have to rinse the quinoa 1-2 times with boiling water and then boil it in clean water. We cook quinoa for about 10 minutes. After cooking, it should be "al dente", i.e. semi-soft, slightly crunchy, fluffy, not sticky. If it is still hard after 10 minutes of boiling, let it rest for a few minutes in a hot pot under the lid. Quinoa is boiled in water in a ratio of 1-part quinoa to 2-parts water so that we don’t have to drain it. During boiling, small sprouts are released around the grains, and we would lose these by draining. It is good to stir it occasionally so that it does not stick to the bottom of the pot.

And finally, a salad recipe (4 servings):

300 g of dry quinoa, 200 g of young green zucchini, 200 g of tomatoes, 100 g of onion, 60 g of capers, 4 tablespoons of cold pressed olive oil, ume vinegar, ground black pepper, Himalayan salt

We cook the quinoa according to the instructions above. We cut the zucchini, tomatoes, and onions into small pieces and mix them with the cooked lukewarm quinoa. We add the capers, ume vinegar, pepper, and salt. Before serving, we can cool the salad in the fridge.