Tibi vodní kefír

Tibi vodní kefír (ENG below)

Jsem nadšeným fanouškem fermentace. Mimo jiné ráda fermentuji ovocné šťávy s bylinkami. Naše rodina tak má neustále k dispozici zdravý tibi vodní kefír s prospěšnými probiotickými bakteriemi, léčivými bylinkami, navíc jen s minimem zbytkového cukru. Je to jednoduché. Vše, co potřebuji na 1 l vody, je skleněná láhev s víčkem (větší než litrová), asi 3 polévkové lžíce cukru (je potravou pro kefírové kultury), hrst čerstvého nebo sušeného (lyofilizovaného) ovoce a hrst čerstvě natrhaných nebo usušených bylin. Ovoce ani bylinky nesmí být chemicky ošetřené. Dále jsou potřeba startovací kultury na přípravu tibi vodního kefíru, k sehnání jsou např. v e-shopech wugi.cz a fermentarum.cz.

Moje oblíbené kombinace ovoce a bylinek jsou: černý rybíz s fíkovými listy, černý rybíz s mateřídouškou, černý rybíz s mátou a černý rybíz s rhodiolou (rozchodnicí růžovou). Výborné jsou také maliny se zázvorem.

Vodu, cukr, kefírové kultury, ovoce a bylinky smíchám a nechám je v uzavřené sklenici fermentovat asi týden při pokojové teplotě. pozor, ve sklenici musí zůstat trochu prostoru pro uvolňující se kysličník uhličitý (nesmí být naplněna po okraj). Po týdnu šťávu zcedím a v uzavřené sklenici ji uchovávám v lednici. 2 dcl šťávy vždy použiji jako startér pro další kvašení. Šťávu je možné pít naředěnou vodou v poměru podle chuti nebo koncentrovanou.

ENG

I'm a big fan of fermentation. Among other things, I continuously ferment fruit juices with herbs. So our family have a healthy drink with beneficial bacteria, medicinal herbs, with a minimum of residual sugar. It's simple. All I need is a glass bottle with a tap, about 3 tablespoons of sugar per liter of water, fresh or dried chemically untreated fruits and herbs and starter cultures for the preparation of tibi water kefir. My favorite is the combination of black currant with fig leaves, thyme, mint and rhodiola herb. Raspberries with ginger are also very delicious.I mix all the ingredients and let them ferment for about a week at room temperature. Then I strain the juice and store it in a closed bottle in the refrigerator.